SNUFFELNIEUWS - HERFST 2019

Beste lezer(s),

29 maart 2013 keurden alle partijen in het Vlaams parlement unaniem de uitvoeringsbesluiten goed van het decreet, dat het recht op toegang regelt voor assistentiehonden in publieke plaatsen. Voor mezelf een heuglijk moment na jaren van onderhandelen met kabinetten, met de administratie en collega's in de sector.

En zeggen dat dit alles begon in 2001 met een weigering van mij met King, mijn eerste geleidehond, hier in een restaurant in Genk ... talloze krantenartikels, Recht van Antwoord op VTM ... De tijd gaat zijn gang.

Sinds die stemming in Brussel, werd zoals voorzien, de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen opgericht. Deze Cel staat in voor het toekennen van machtigingen aan assistentiehondenscholen, die een erkenning aanvragen. De machtigingen worden toegekend op basis van een huishoudelijk reglement, dat door de Vlaamse regering wordt goedgekeurd.

Recent werd een nieuwe stap genomen door de Cel. Het recht op toegang kan enkel door gebruikers van assistentiehonden opgeëist worden, wanneer het gaat om 'geattesteerde' assistentiehonden: assistentiehonden die van een gemachtigd opleidingscentrum komen dus.

In geval van twijfel over de attestatie en bij weigering van toegang, kan sinds kort de attestatie bewezen worden via de website van de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen. Dit kan door op de site het chipnummer van de hond in te geven.

Alle geattesteerde assistentiehonden dragen sinds kort ook een penning met het logo van de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen. De penningen zijn 1 jaar geldig.

De gemachtigde assistentiehondenscholen vind je eveneens op www.celma.be .

Laat ons hier als sector trots op zijn! Het was een heel lange weg met talloze hindernissen. Mag ik de stille hoop koesteren dat we hiermee de kwaliteit van ons werk kunnen bewaken?

Raf Truyers, voorzitter

De toekomst ...

Drie nieuwe leerlingen in onze geleidehondenschool!

Rox, een Duitse Herder, Roeba en Sita, twee zwarte Labradors zijn intussen gestart met de opleiding bij hun puppypleeggezinnen.

Jong talent

De tijd vliegt voorbij en kleine pupjes worden snel groot.

Het is jaren geleden, maar we hebben opnieuw een Duitse Herder op school en we hopen natuurlijk dat Ramses over enkele maanden aan de slag kan als geleidehond.

Afgestudeerd!

Geduld, veel geduld ... dat is nog steeds het sleutelwoord als je anno 2019 graag een geleidehond wil in België. Maar deze lente hadden we eindelijk goed nieuws voor Johan! Sinds enkele weken vormt hij een hecht team met Quan. Wachten loont dus altijd de moeite!

In gedachten

Duffy (2004 - 2019)

Duffy werd uitgekozen om een blindengeleidehond te worden ...
In april 2007 kwam hij in mijn gezinnetje terecht en hij heeft gewerkt tot juli 2014.
Hij was een zorgzame hond voor mens en dier. Hij ging graag overal mee. Hij hield van mij begeleiden, maar ook van wandelen in het Zonneweeldebos in Genk. Tijdens de vakantie deed hij niets liever dan lekker luieren in het gras op de zonnige dagen. En thuis lag hij zo graag op het terras, om alles wat er buiten gebeurde gade te slaan, of een dutje te doen.
Hij was koppig, maar oh zo lief. Hij was de vriend van iedereen, zowel de mensen als de honden. Ook met poezen was hij bevriend, maar de meeste katten begrepen dat niet zo goed.
Met Duffy op stap gaan was ook alle buren die we zagen eerst begroeten en dan verder werken.
Zijn moto was : "Samen uit, samen thuis". Niemand van de compagnie mocht achtergelaten worden!
Duffy, ik ben blij dat je zo lang bij me bent geweest, maar ik had zo graag nog (wat) langer van je aanwezigheid genoten! Je bent 15 jaar geworden en dat doen niet veel honden jou na.
Bedankt, mijn lieve knuffelbeer, voor alles wat je me gegeven hebt in die mooie jaren!

Karin Castermans

Mexx (2013 - 2019)

Afscheid is het begin van een mooie herinnering ...

What's in a name?

Ik ben geboren in een nest van tien zwarte Labradors en ze noemden mij op mijn stamboom "Now you can see me van de Floretty Hof". Ik zie je al glimlachen. Hoe komen ze erop? Maar omdat dat niet zo soepel in de bek rolt voor commando's kreeg ik de roepnaam "Google". Nu lig je te schaterlachen zeker? Iedereen die hoort hoe ik heet moet lachen of maakt een grapje.

Net voor ik bij Vrouwke ging wonen, stuurde ze via sms naar haar dochter: "Google is haar naam". Kreeg ze het antwoord: "Wat moet ik googelen?" Aha, googelen is een werkwoord. Als ik gek doe, rondspring, mijn speelgoed omhoog gooi ben ik aan het googelen.

Op een terras hoorde ik:" 'Ha Google, jij vindt altijd alles zeker?" Neen, want ik ben een afgekeurde geleidehond, omdat ik niet alles vond. Of hoe dikwijls zeggen ze met een grijns: "Zoek het maar eens op op Google." Terwijl er niets op mij zit hoor. Zelfs niet één vlo.

Onlangs zei iemand: "Wat een originele naam. Met Google kom je overal." Vrouwke antwoordde: "Dat is waar, ze brengt me op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest". Ikke fier natuurlijk.

Je moet toegeven dat mijn naam tot de verbeelding spreekt. Want wat vind je van de volgende namen? De hond van Vrouwke haar kapster heet "Flosh". Het is gewoon een flosh op 4 stompe pootjes, meer moet je er niet achter zoeken. En de twee honden van Vrouwke haar zus heten Dino , daar moet ik geen tekening bij maken, en Diesel, die komt traag op gang. Alhoewel ... maar dat is een ander verhaal.

Toen Vrouwke mij adopteerde was ze op de labradorclubsite eens gaan kijken, hoe daar de honden heten: Zo is er een Mijnheer Jansen, een Lodewijk, Poppy, Koen (ik denk dat die mensen vroeger een zoon wilden) ... Maar de klap op de vuurpijl vind ik toch "Okidoki". Toen lag ik in een deuk.

What's in a name? Heel veel. Dus draag ik mijn naam Google, de allesweter en vinder, met trots. En soms noemt Vrouwke, als ze chique wil doen, mij "Googelina the queen off Boxbergheide".

Google

BGHSG workshop

30 maart ... een stralende lentedag! Hier in Genk verzamelden de cliënten met hun geleidehond voor de jaarlijkse workshop. Dierenarts Désirée, van Dierenartsencentrum Avanti, wijdde ons in in de nieuwe inzichten omtrent titeren en inenten van honden. Alle honden werden in de voormiddag ook medisch gecheckt en goed bevonden voor de verdere dienst.

De heerlijke frietjes van frituur Patrick vonden 's middags gretig hun weg naar de hongerige magen.

In de namiddag verblijdde onze instructeur Karlien ons met de allereerste BGHSG Games voor honden en baasjes. Alle honden bewezen dat de band met hun baas nog steeds onverbreekbaar was. Deze eerste "Genkse spelen" werden gewonnen door Koda & Nick. Dat verdiende een extra versnapering voor Koda en een BliNd DRuNk voor Nick.

Kiammo

Vorige zomer startten bij BGHSG de werken voor een bergruimte en verzorgingslokaal voor onze aspirant geleidehonden. Jarenlang stockeerden we al het materiaal voor onze honden her en der. We wilden graag alles samen op een comfortabele manier. En zo geschiedde.

Nils, Ronny (van "Nimu Consult") en Roel gingen aan de slag. Ze zorgden voor een nieuw plafond, vloer, sanitair, verlichting ... En het resultaat mag er zijn. We hebben eindelijk een ruimte waar we mensen gastvrij kunnen ontvangen en waar onze aspiranten zich kunnen thuis voelen en professioneel kunnen verzorgd worden.

Dikke merci mannen, voor de vele werkuren en het trotseren van de hitte.

Onze nieuwe ruimte kreeg intussen de naam "Kiammo' naar het idee van onze voorzitter. Benieuwd wie deze letterconstructie kan ontcijferen ...

Internationale Dag van de Geleidehond

Traditiegetrouw wordt op de laatste woensdag van april wereldwijd de Internationale Dag van de Geleidehond gehouden. Ook de werking van BGHSG stond die dag in het teken van dit feest.

's Morgens vroeg kon je onze voorzitter horen op Studio Brussel in het programma "De collega's kiezen de platen" bij Christophe Lambrecht. Het werd een mooi interview met veel aandacht voor Blindengeleidehondenschool Genk en onze geleidehonden.

En dan ging plots de deurbel, en nog eens, en nog eens, en nog eens ... Onze instructeur, Karlien, mocht bloemen ontvangen, chocolaatjes, kaartjes en e-mails. Een geheime overeenkomst zorgde voor heel wat 'dank u's' aan het adres van onze instructeur. En dat is terecht. Iedereen hartelijk bedankt om hieraan te denken!

's Namiddags ontvingen we het nieuwe Genkse stads- en gemeentebestuur om kennis te maken met onze werking. We maakten indruk en ons werk wordt gewaardeerd. De ervaringsoefening met Pluto, onze DogSim (dogsimulator) was voor de politici echter wel wennen en eerder ongewoon. De anders zo vlot sprekende politici verstomden bij het verliezen van het zicht en het zich overgeven aan een 'geleidehond'.

Gewapend tegen de hitte

Afgelopen zomer behaalden we opnieuw temperaturen van 40°C. Drie hittegolven moesten onze honden dit jaar doorstaan. De zomers worden steeds warmer. Daarom vatte BGHSG het plan op om een nieuwe bestelwagen aan te kopen en deze te laten voorzien van klimaatbeheersing. Het werd een hele onderneming, maar we vonden een uitermate gemotiveerde partner in het bedrijf Cool Car Nederland uit Groesbeek bij Nijmegen.

Een autonoom elektrisch batterijsysteem zorgt voor koeling of verwarming in onze totaal geïsoleerde bestelwagen. Vanaf nu zitten onze aspirant geleidehonden bij elke weersomstandigheid veilig: koel in de zomer, warm in de winter en steeds voorzien van verse lucht. Dit vergemakkelijkt de trainingen aanzienlijk en zorgt voor een gerust gemoed bij onze instructeur.

Dikke merci Bas Van Loon en team voor alle inspanningen en het rekening houden met al onze specifieke wensen. Jullie opdracht was gigantisch, maar mag gezien worden. De investering was bijzonder groot, maar we zijn apetrots op resultaat!

Expertise ten dienste van professionelen

25 en 26 april was BGHSG te gast op de Ziezo Beurs Vlaanderen: een beurs voor personen met een handicap en professionelen.

Onze instructeur Karlien was er twee namiddagen gastspreker voor alle relatiebeheerders (directie) en breedte- en diepte-experten (maatschappelijk werkers en ergotherapeuten) van Blindenzorg Licht en Liefde. Karlien mocht haar kennis delen omtrent oriëntatie- en mobiliteit in functie van een aanvraag voor een blindengeleidehond. Met deze vormingen kunnen beide partijen, BGHSG en BLL, de aanvragen voor een geleidehond beter op mekaar afstemmen. Op deze manier kunnen we blinden en slechtzienden samen beter voorbereiden in dit proces.

Het werden twee vruchtbare namiddagen die beslist nog een vervolg krijgen!

Music for Life

Tijdens Music for Life 2018 gingen talloze vrijwilligers aan de slag voor onze organisatie. Honderden kinderen bakten koekjes, wafels en cakes tijdens de Ketnet Koekenbak. Een welgemeende dank je wel aan: de kinderen van basisschool De Zandkorrel (Hechtel), de kleuters van De Stapsteen Wiemesmeer (Zutendaal), de Vrije basisschool De Driesprong (Bilzen) en Leanne & Jelene uit Houthalen.

Er werd ook gelopen voor BGHSG tijdens de Warmathon in Genk.

De medewerkers van DC Horeca zijn het gewoon om de hele dag rond te lopen in hun zaak, maar voor ons liepen ze de Warmathon in Genk zonder borden en glazen ... En ook de Omnius Advocaten uit Genk zette hun beste beentje(s) voor en maakten kilometers.

Met diverse acties verzamelden de medewerkers van Prato op de Cordacampus te Hasselt een mooi bedrag dat ze ons schonken tijdens ons kerstcafé.

Linda Stichelmeyer en KVLV Groot-Bijgaarden vatten post aan de AD Delhaizevan Groot-Bijgaarden met een verkoopstand.

Alle warme acties samen zorgden voor de broodnodige steun, maar zijn ook een signaal dat we als organisatie gedragen blijven door vele mensen met een hart voor anderen.

Intussen is de editie van 2019 al volop aan de gang. Organiseer jij een actie ten voordele van onze organisatie, laat het ons dan zeker weten!

Bedankt!

Wij danken Agigeas vzw (Tessenderlo) voor hun gift. Deze vzw werd destijds opgericht om Roemeense weeskinderen te helpen. Proficiat met jullie jarenlange inzet!

We mochten van BNP Paribas Fortis Foundation een bedrag ontvangen voor de opleiding van onze aspirant geleidehonden. Linda & Eric (Groot-Bijgaarden) zijn al jaren de dragende kracht achter dit bedrag.

Euromex NV Verzekeringen zorgde voor steun met een gift aan onze vereniging.

Blackslash bvba schonk ons een bedrag als start bij de ombouw van onze nieuwe bestelwagen, die binnenkort een autonoom koelsysteem op batterijen zal bevatten.

Dienstencentrum Burgemeester Jan Van Rijswijck (Antwerpen) verblijdde ons onverwacht met een fantastische som voor onze werking.

Onze voorzitter mocht een lezing over ons werk geven bij de dames van Markant Peer. Na afloop van de lezing mocht hij een gift ontvangen.

Fifty One Club De Dommel schonk ons een bedrag om in het najaar een nieuwe pup aan te kopen. Merci!

De jongeren van De Richter (Genk) en Provil-Ion (Lommel) verzamelden met acties en hun schoolwinkeltje steun voor de opleiding van onze 'pups.

Traditiegetrouw mochten we ook steun ontvangen van de leerlingen van middenschool Redingenhof uit Leuven naar aanleiding van hun sponsorloop.

Tot slot

En dan luister je, zoals elke morgen, na het uitlaten van de honden, naar je vertrouwde radioprogramma op Studio Brussel ... Plots word je aandacht getrokken door een onverwacht nieuwsbericht. Je vertrouwde radiopresentator is niet meer ...

20 jaar Christophe Lambrecht krijgt een plots en abrupt einde door hartfalen.

"Het is amper veertien dagen geleden dat je met ons een aangenaam gesprek had naar aanleiding van de Internationale Dag van de Geleidehond. Bedankt, Christophe, voor je warme en oprechte interesse in ons werk met geleidehonden."

't Is schrikken bij het wakker worden en nog maar eens beseffen hoe broos het leven is dat we moeten koesteren. Langs deze weg willen we iedereen bedanken die het elke dag opnieuw oprecht meent met ons werk voor geleidehonden en mensen met een visuele beperking.

Warme mensen zoals Christophe hebben we nodig als bron van inspiratie.


WIL U GRAAG ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?