SNUFFELNIEUWS - WINTER 2020

Beste lezer(s), 

37 jaar geleden werd onze geleidehondenschool door enkele vrienden uit Bocholt boven de doopvont gehouden. Eind 1999 besloot het toenmalige bestuur om de organisatie meer kansen te bieden door te verhuizen naar Genk.

Begin 2000 verhuisden we naar Termien, één van de Genkse wijken. Genk had net de titel 'stad' gekregen. We zagen zoveel opportuniteiten en vooral trainingsmogelijkheden in deze stad. En dat werd al gauw waarheid. Ondertussen is het stadscentrum van Genk aanzienlijk gewijzigd tegen toen en zijn we in 2010 verhuisd naar Waterschei, een andere Genkse wijk. Maar de mogelijkheden in Genk en diversiteit aan locaties zijn al die tijd alleen maar toegenomen. Denken we maar aan C-Mine, Thor-park, Kattevennen, Bokrijk, het stadsplein ... Van al deze locaties maken we dankbaar gebruik om onze geleidehonden vertrouwd te maken met de meest uiteenlopende situaties. Al 20 jaar trainen we intussen geleidehonden in Genk.

Talloze vrijwilligers zijn de afgelopen jaren in onze organisatie gepasseerd. Sommigen zijn op pensioen, anderen overleden, nog anderen zochten andere oorden op. Maar allen maakten ze Blindengeleidehondenschool Genk tot wat we vandaag zijn. Met veel dankbaarheid en nog meer herinneringen denken we aan hen terug en aan alles wat we samen beleefden. Om nog maar te zwijgen van alle honden die voor lange of voor kortere tijd deel uit maakten van BGHSG ...

We waren in 1983 de enige geleidehondenschool in Vlaanderen. Dat zijn we vandaag al lang niet meer. Maar we zijn wel een opleidingscentrum met een eigen profiel, een eigen karakter, een eigen visie en bijzondere kwaliteiten. En daar zijn we meer dan trots op! De enige belofte, die ik als voorzitter kan doen, is dat die eigenheid zal blijven. Daarover zal ik waken: wat de toekomst ook brengt. Wie weet waar we over 20 jaar staan ...

Raf Truyers, voorzitter

De toekomst ...

Senna, Skada en Saiko, 3 Labrador Retrievers, werden nog net voor het einde van 2019 geboren. De drie pups verblijven gedurende 12 maanden bij een puppypleeggezin, daar worden ze opgevoed en gesocialiseerd.

Druk, druk, druk ...

Vrouwke heeft de laatste dagen minder tijd voor mij. Ze heeft het te druk. En weet je waarom? Omdat de bomen aan het ruiven zijn. Man, ze zeggen dat ik er iets van kan. Vrouwke noemt mij soms een wandelende haarbal en stofzuigt er wat op los. Maar mijn haren zijn klein en fijn. Die van de bomen zijn een pak groter. Heel de tuin ligt er mee vol gezaaid. Bladeren noemt Vrouwke ze.

Het rare is dat die bladeren eerst een andere kleur krijgen, tot ze bruin zijn. Gelukkig doen die van mij dat niet. Stel je voor dat ik ineens rood en geel word, en dan bruin. Ik wil geen bruine Labrador worden. Maar als die bruine bladeren op de grond liggen knisperen ze wel leuk als ik er op rondgoogel, briesend er in snuffelen, me er in ronddraaien op mijn rug met de poten in de lucht. Vervelend is wel dat als Vrouwke mijn bal gooit dat ik in het happen naar hem een pak bladeren in mijn bek krijg. Vrouwke lacht mij dan uit omdat ik dan met mijn tong hard werk om ze er uit te krijgen en een vies gezicht trek. Ja bah, het kriebelt ook.

Als vrouwke dan zo aan het harken en aan het ploeteren is leg ik mij er gezellig bij en bekijk haar op afstand. Vrouwke grommelt ondertussen wat af tegen mij: ' Al die bladeren, niet te doen. Ik zal blij zijn als het winter is.' Ik vind dat niet hoor. Een waterig zonnetje schijnt tussen de bladeren die nog moeten afvallen, warmt mijn zwarte vacht zalig op en ik doezel zo af en toe weg. Ergens hoor ik een vogel fluiten en ook bij de buren hoor ik heel wat geschuifel en gehark. Ik kijk naar de bladeren die naar beneden dwarrelen. Ik begrijp Vrouwke haar druk gedoe niet. Want als de wind blaast pakt hij de bladeren gewoon mee. Tussen de spleten van mijn ogen zie ik alsof ze dansen op de muziek die hij dan maakt. Een late vlinder fladdert voorbij. Kop omhoog en hup, ik wil mee dartelen met de vlinder en de blaadjes... en loop per ongeluk in de berg met bladeren die Vrouwke net bijeen geharkt heeft. Met 'Foei Google!' word ik met mijn vier poten terug op de grond gezet. Ik snap echt niet waar mensen zich zo druk om maken.

Google

Genker Guide Dog Day 2019

*foto's*

25 jaar vrijwilliger

Je kon het al lezen in het voorwoord, de voorbije jaren zagen we heel wat vrijwilligers komen en gaan. Maar één vrijwilliger kwam en bleef, en dat intussen al 25 jaar. Onze voorzitter, Raf, kwam in 1995 in contact met onze organisatie, toen hij op zoek was naar een blindengeleidehond. Enkele maanden nadien mocht hij voor het eerst op stap met King.

Al gauw maakte hij deel uit van het bestuur: eerst als bestuurder, later als ondervoorzitter en intussen al 6 jaar als voorzitter. Doorheen de jaren kruisten Ami en Mowgli zijn pad. Ons vergaderlokaal kreeg de naam 'Kiammo', afgeleid uit de namen van zijn drie honden, opgeleid door de 3 verschillende hoofdinstructeurs die onze vzw al gekend heeft.

Al 25 jaar lang is Raf dag in dag uit in de weer voor onze vzw. Hij houdt zich bezig met de fondsenwerving, het geven van lezingen, de administratie en de PR. Als je mailt of belt met onze organisatie kom je steevast bij hem terecht. Raf is de drijvende kracht en het gezicht van BGHSG. Het is dan ook niet meer dan gepast om hem hier even in de bloemetjes te zetten.

10 jaar geleidehondeninstructeur

Onze instructeur, Karlien, is dit jaar 10 jaar aan het werk. Dat levert enkele leuke cijfers op ...

17 werkende honden … 30 paar schoenen ...

43 bijzondere pupjes ... 120 puppyklassen ...
260 borstelbeurten … 516 huisbezoeken bij puppypleeggezinnen ...
1826 losloopwandelingen … 2600 trainingsdagen ...

3652 stofzuigmomenten … 300000 kilometers door België en Nederland ...

Music for Life

December was een drukke en intense maand voor onze organisatie. We werden op vele plaatsen verwacht om uitleg te geven over ons werk. Aanleiding was 'De Warmste Week' van Studio Brussel. Diverse scholen en verenigingen staken de handen uit de mouwen om Blindengeleidehondenschool Genk te steunen.

Ferm Groot-Bijgaarden vatte post aan de AD Delhaize van Groot-Bijgaarden met een verkoopstand. Enkele dagen nadien herhaalden ze hun stand tijdens de viering van '100 jaar KVLV Groot-Bijgaarden'.

Twee wandelingen vonden plaats, in Gent en in Kluisbergen.

De neefjes en nichtjes Jarne, Febe, Silke, Aagje & Bern verkochten deur-aan-deur sleutelhangers te Oudsbergen.

N-VA Oudsbergen steunde Blindengeleidehondenschool Genk met de verkoop van kerstbomen, mutsen en sjaals.

Kunstenaar Ron van Sticks and Bones uit Genk kwam met een uniek kunstproject: je kon voor 5 euro een gokje wagen naar het gewicht van 3 phallussen uit biologische zeep.

De kinderen van het vijfde leerjaar uit basisschool De Zandkorrel (Hechtel) bakten wafels.

Basisschool De Boomgaard (Hasselt) stond enkele weken op stelten met talloze acties.

Het derde leerjaar van Vrije Basisschool Groot-Vorst (Laakdal) trakteerde de school op fruit.

Ook de kinderen van de Woudlucht (Heverlee) zetten hun beste beentje voor om onze geleidehonden te steunen.

5 STW uit Don Bosco (Genk) bakte warme koekjes for life.

Er werd eveneens gezongen voor onze honden: Christmas Songs for Life in Zoutleeuw.

Elders werden er hondennagels geknipt in een trimsalon tijdens deze Warmste Week.

Alles te samen een 20-tal acties voor ons. Dank je wel voor zoveel warmte. We voelden het tot hier in Genk!

Bedankt!

Dank je wel aan iedereen die afgelopen maanden weer voor ons in de bres sprong.

Met de steun van de Alkense Oogstfeesten konden we opnieuw een pup aankopen. Proficiat aan allen die zich hiervoor een heel weekend hebben ingezet en ook dit jaar weer de hitte hebben getrotseerd.

Café Naturalis Genk stort elk jaar een deel van opbrengst aan het goede doel. BGHSG is één van die goede doelen.

Luc Mariën ging een uitdaging aan en stapte voor BGHSG de 100km 'Dodentocht' van Bornem.

Onze gelukwensen gaan uit naar Eric Bergs voor zijn 60ste verjaardag. Dank voor de vele giften die wij naar aanleiding van jou feest mochten ontvangen.

Cera Foundation steunde een deel van de opleidingskosten van een aspirant geleidehond.

Tijdens de kerstperiode mochten we eveneens enkele mooie giften ontvangen. Het waren welkome kerstgeschenken. Een bijzondere dank aan dhr. Fraeyman en dhr. Stroobants. Merci ook aan het personeel van het Genkse bedrijf Ter Berg Specials voor jullie kerstgift.

Het nieuwjaarsfeest van Markant Pelt bracht een mooie som op voor onze geleidehonden.

Begin januari bereikte ons het droeve nieuws van het overlijden van onze donateur Heinz Waldukat. Wij bieden onze deelneming aan en danken de familie om bij dit afscheid onze organisatie te steunen.

We willen ook graag het personeel van SAP bedanken. Zij staken de handen uit de mouwen tijdens onze Genker Guide Dog Day!

Tot slot

Dagelijks op pad zijn met aspirant geleidehonden brengt allerlei verhalen met zich mee. Recent werden we geconfronteerd met een voorbijganger die de politie naar onze bestelwagen had gestuurd, omdat "er honden in de auto waren achter gebleven". Die achter gebleven groep had net een uur losgelopen en kreeg nu rust terwijl we met de tweede groep honden in het losloopgebied waren. Buiten was het 9°C. Dat onze bestelwagen bovendien een autonome klimaatregelaar bezat, die op dat ogenblik draaide en te horen was, had de dame niet gemerkt ... Politie bellen en je dan zo snel mogelijk uit de voeten maken was duidelijk haar motto.

Gelukkig zijn er ook situaties waarmee we hartelijk kunnen lachen. Diezelfde bestelwagen bevat in de vloer twee gaten om hem te reinigen en het overtollige water te laten weglopen. Echter één van onze honden heeft ontdekt dat je door die gaten geuren kan opvangen: een bijzonder geluid als dit je niet bekend is. Geparkeerd bij een van onze puppypleeggezinnen kwam een pakjesbezorger verbijsterd aanbellen met de mededeling: "Jullie auto heeft astma!" Terwijl hij argwanend naar onze camionette bleef kijken. Even konden we het niet laten om te gieren van het lachen.

Als je elke dag actief op straat traint en werkt met aspirant geleidehonden word je vandaag de dag nauwlettend in de gaten gehouden. Mensen hebben over alles een mening en zeggen die dan ook gewoon luidop terwijl je voorbij loopt. Gelukkig zijn er ook heel wat mensen die met bewondering kijken naar ons werk, mensen die begrijpen dat een geleidehond trainen tijd vraagt en dat een hond niet altijd dadelijk de juiste skills toont of ook al eens een dag heeft dat het minder gaat.

Dank je wel aan iedereen die daar begrip voor heeft en ons onze job laat doen op straat. Dank je wel voor elke aanmoediging en bewondering die we krijgen. Dat sterkt ons om verder te gaan.

WIL U GRAAG ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?