NIEUWS

MAGUIDEZINE - LENTE 2022

Beste lezer(s), 

In onze vorige nieuwsbrief brachten we jullie op de hoogte van de verhuis van onze organisatie naar een eigen locatie. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en zijn de renovatiewerken volop aan de gang. Het is druk aan ons nieuwe pand. Bestelwagens rijden af en aan. Ramen en deuren werden vervangen met respect voor het oorspronkelijke karakter van het gebouw. Elektriciteit, vloeren, sanitaire leidingen, binnen schrijnwerk, alles wordt aangepakt.

We zouden BGHSG niet zijn als we niet druk plannen maken over de ruimtes van onze aspirant geleidehonden. Hun welzijn staat voorop. Er wordt dus ernstig intern gedebatteerd over losloopweides, speeltuigen voor honden, plasruimte, een omheind terras, de hondenkamer ...

Uiteraard vraagt dit project veel denk- en doewerk van mijn team. Dat we hier af en toe wat slaap voor moeten laten, zullen we wellicht straks gauw vergeten zijn. Nog enkele maanden stof en steengruis, maar het resultaat zal mogen gezien worden. Alvast dank aan de vakmensen voor hun puik werk en aan mijn bestuurders voor het organisatorisch plannen en regelen.

Wie een 'steentje' wil bijdragen, elke gift, klein of groot, is zeker nu meer dan welkom!

Raf Truyers, voorzitter

De toekomst

De U-lichting van 2021 werd nog aangevuld met Uzzie (een Oud Duitse Herder), Umbra, Uhtred en Ushai (drie gele Labradors). We wensen hun puppypleeggezinnen een boeiend en leerrijk jaar toe met hun pups.

Afgestudeerd!

We lopen door alle drukte wat achter met onze laatste nieuwtjes. Maar afgelopen zomer ging Sita aan het werk bij Jora. Het liep een beetje anders dan anders, want door alle corona-beperkingen moesten we schakelen van een schoolinstructie naar een thuisinstructie. Gelukkig had Jora al heel wat kilometers ervaring met Levi. Die laatste geniet trouwens inmiddels van zijn welverdiend pensioen.

Kwispellezen

Zaterdag 27 november was onze geleidehondenschool te gast in de Genkse bibliotheek voor een uniek project! Kinderen konden er voorlezen aan onze honden. Gezeten op hun deken luisterden onze honden met veel aandacht naar de verhalen van de kinderen, die op de achtergrond aangemoedigd werden door hun ouders of oma en opa. Elk voorleesmoment eindigde met een beloning voor onze honden: koekjes zoeken in de snuffelmat. Hier en daar werd door sommige kinderen hun angst voor honden overwonnen. Een mooi initiatief van onze bibliotheek!

#teamPepper

Ik ben Pepper, een zwarte Labrador van alweer 5 jaar. Als pup verbleef ik bij Ad en Patricia, daarna volgde ik de opleiding tot geleidehond bij BGHSG en juf Karlien. Zij stelde mij te werk bij onderstaand individu.

Paul veilig thuis brengen van zijn vele wandelingen is mijn grootste taak, maar door zijn onhandigheid laat hij talrijke spullen vallen en als extraatje probeer ik deze te apporteren of aan te duiden met mijn poot. Dat schuift natuurlijk extra koekjes.

Paul

Ik ben Paul, 62 jaar, waarvan 36 jaar getrouwd met Sabine en 3 kinderen ten gevolge. We zijn woonachtig in Tessenderlo, geboren en getogen Looienaars. Ik werkte bij Economische Zaken te Brussel tot Retinitis Pigmentosa dit te moeilijk maakte.

In mijn vrije tijd doe ik zowat hetzelfde als toen ik nog goed zag, wel met de nodige aanpassingen: lezen werd luisteren, fietsen werd tandem rijden, koken werd klungelen, wandelen werd lopen met Pepper.

Eyeopener

Ik leerde stoklopen, maar om de één of andere reden ging me dat echt niet af. Mijn ogen verbeterden er echter niet op en gemakshalve gebruikte ik - weliswaar onbewust - Sabine als witte stok.

Mijn behandelende oogarts maakte me hier attent op door letterlijk te stellen:

"Ik kan jouw ogen spijtig genoeg niet genezen, maar ik ga ze even openen. Je leert stoklopen, maar zet je witte stok vervolgens aan de kant. Voor alles en nog wat doe je beroep op je vrouw. Zij is eigenlijk je witte stok. Je doet nog best veel en maakt nog veel plannen. Welnu, ik raad je een geleidehond aan. Ga eens inlichtingen inwinnen. Ooit hoop ik je hier met een hond te zien."

Dat was even slikken, nadenken en ja ... dan maar op zoek naar informatie.

BGHSG

Dat inlichtingen inwinnen gebeurde via google, telefoontjes met collega slechtzienden met een geleidehond, opendeurdagen bij verschillende organisaties en last but not least een bezoek en gesprek met Karlien en Raf van BGHSG.

De klik was er meteen: gevoelsmatig zat het onmiddellijk goed, de persoonlijke aanpak, no nonsens, low profile, geen kennel .... Ik ben nog nooit zo snel geweest: mijn motivatie en aanvraag zijn dezelfde week nog richting Genk verzonden.

Minder blind

De stok gaf mij steeds het gevoel bepaalde lijntjes (muren, borduren ...) te moeten volgen. Met Pepper loop ik duidelijk vrijer rond. Hij brengt ook sociaal veel meer teweeg : mensen spreken me continu aan. Ik voel me met Pepper minder blind dan met een stok ... En ik meen dat de meeste mensen dat ook zo aanvoelen.

Uiteraard gaat het niet allemaal vanzelf. Een goed team worden vraagt tijd en geduld. Oefening baart kunst is hier zeker een waarheid. Maar stillaan groeide het wederzijdse vertrouwen en dat is - denk ik - het sleutelwoord voor een goed team.

Bedankt

Met de steun van BNP Paribas Fortis Foundation, beheerd door de Koning Boudewijn Stichting, kunnen we straks de inrichting van onze hondenkamer realiseren in onze nieuwe woonst.

Een dikke merci voor onze cliënten Peter, Paul & Nick, die met hun "geleidewijn-actie" een mooi bedrag voor BGHSG verzamelden.

We willen ook dhr. Fraeys bedanken voor zijn donatie aan onze organisatie.

Een bijzondere "dankjewel" aan Scelta Mobility uit Gent voor hun steun. De gift zal gebruikt worden voor de buiten losloopweides en speeltoestellen voor onze nieuwe locatie.

BERICHT VOOR ONZE ADOPTIEGEZINNEN !!

Voor NL: Bij nazicht stellen we vast dat verschillende chipnummers van onze adoptiehonden niet geregistreerd staan op naam van de nieuwe eigenaar. Gelieve hier zo snel mogelijk werk van te maken! Laat je hond registreren bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG). Als je hond verloren loopt kan hij op dit moment niet aan jou gelinkt worden.

Voor BE: Vanwege de wet op de privacy zijn sinds 1 mei 2021 je contactgegevens niet meer automatisch zichtbaar op de website van DOGID bij het uitlezen van het chipnummer van je hond. Je moet hiervoor expliciet toestemming geven! Je rijksregisternummer moet ook gekoppeld worden aan het chipnummer van je hond. Je kan je dit zelf ingeven (www.dogid.be), maar ook je dierenarts kan dit doen.

Wil je meer informatie neem dan even contact op met Karlien: karlien@bghsg.be

Tot slot

De Labrador Retriever handleiding:

 1. De vuilnisbak is geen koekjestrommel.
 2. Geen schoenen kapot bijten; zeker niet als ze pas 3 dagen oud zijn.
 3. Om modderplassen kan je heen lopen, je hoeft er niet persé doorheen.
 4. Het woord HIER betekent niet, heel hard de andere kant op rennen.
 5. Als de baasjes zoenen is dat geen startsein voor een groepsknuffel.
 6. Niet in dode beesten rollen; je ruikt al lekker genoeg van jezelf.
 7. De kat is geen pieppoppetje. Als je ermee speelt en hij piept, is dat geen goed teken.
 8. "Alle eendjes zwemmen in het water" niet te letterlijk nemen! Ze mogen ook op de kant zitten.
 9. Je hoeft in de tuin niet te snoeien en geen kuilen te graven. Dat doet baasje zelf wel. Met beleid!
 10. Kleuters vallen al vaak genoeg, zónder dat jij hen daarmee helpt.
 11. Als het baasje op de bank ligt, hoef je niet meteen de reanimatie te starten, hij wordt vast vanzelf weer wakker.
 12. Joggers bepalen hun eigen tempo, je hoeft ze niet extra aan te moedigen.
 13. Ballen en beesten op tv komen er echt niet aan de zijkant uit, hoelang je daar ook naar zit te kijken.
 14. Als vrouwtje opstaat om naar de wc te gaan is het niet altijd: opgestaan is plaats vergaan.
 15. Boomstammen horen in het bos en hoeven niet te worden meegesleept naar de achtertuin.
 16. Eekhoorntjes kunnen heel goed zelf in bomen klimmen!
 17. Als je een stok vast hebt moet je uitkijken als je iemand inhaalt en geen vorm van kegelen uitproberen.
 18. Kabels zijn niet om op te bijten, daarna blijken ze het namelijk vaak niet meer te doen. 

WIL U GRAAG ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?