SNUFFELNIEUWS - HERFST 2018

De sector van de geleidehonden is altijd in evolutie. Nieuwe trends en inzichten brengen veranderingen met zich mee; soms ook verontrustende ontwikkelingen.

Ik zie blinden en slechtzienden van start gaan met het opleiden van hun eigen geleidehond, al dan niet ondersteund met raad van hondeninstructeurs of gedragstherapeuten. Ik zie rassen verschijnen, waarvan je je toch de vraag kan stellen of deze geschikt zijn als geleidehond. Ik zie naast honden plots ook andere dieren verschijnen, die getraind worden. Ik zie allerlei tuigen, harnassen en jasjes verschijnen met allerlei opschriften.

Het is niet aan mij, als persoon met een visuele handicap, om te oordelen over de keuzevrijheid van lotgenoten. Maar ik maak mij steeds meer zorgen over de misbruiken en de gevolgen op termijn voor onze sector.

Jarenlang was ik betrokken bij het tot stand komen van regels en normen omtrent assistentiehonden, in het bijzonder geleidehonden, in onze Vlaamse samenleving. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om te komen tot een wetgeving omtrent het recht op toegang. Ik heb mee geijverd om te streven naar internationale standaardnormen voor onze organisaties. Het heeft er alle schijn van dat dit 'gevecht' meer en meer in het gedrang komt.

Is kwaliteit dan niet meer belangrijk? Is de ervaring en de kennis waar wijzelf en collega's jarenlang aan bouwden dan peanuts? De huidige evolutie baart me ernstig zorgen. Hoeveel lotgenoten lopen 'blind', en vergeef me het woord, in nieuwe ontgoochelingen en kwetsuren?

Geleidehonden opleiden is een vak. Daarvoor heb je professionelen nodig met kennis van zaken, die gesteund worden door een organisatie, die hen omkadert. Als voorzitter van BGHSG ben ik trots op waar wij voor staan: maatwerk, kwaliteit, dierenwelzijn en een warm hart voor personen met een visuele handicap: daar willen we voor blijven gaan. Dat is BGHSG!

Raf Truyers, voorzitter

De toekomst

Hoog tijd om de R-pupjes aan jullie voor te stellen.

Rumi, een gele Labrador Retriever, was de eerste, daarna volgden Rhuna en Ramses, twee Duitse Herders. We wensen hun puppypleeggezinnen veel succes en natuurlijk ook plezier met hun pup!

Geleidehond word je niet zomaar! Daar kruipt een hoop tijd, energie en geduld in van een puppypleeggezin! Voor 2019 zijn we nog op zoek naar enkele gemotiveerde en enthousiaste pleeggezinnen, die voor de duur van een jaar één van onze aspiranten willen socialiseren en opvoeden. Iets voor jou? Mail dan naar blindengeleidehondenschoolgenk@telenet.be!

Jong talent

Een nieuwe leerling op school!

Quan voelt zich intussen al helemaal thuis en liep ook al de eerste rondjes in tuig. Dank je wel Jeannette, Robert, Luuk en Romy voor jullie grenzeloze inzet!

Afgestudeerd

Geleidehonden gaan net als mensen met pensioen. Na anderhalf jaar geduldig wachten mochten we Peter verblijden met een nieuwe maat. Een vervanger vinden voor Flor was geen sinecure, maar we denken dat we met Pablo een waardige opvolger gevonden hebben.

Begin augustus slaagde Pepper voor zijn eindexamen. Enkele weken later begon de instructieperiode met zijn nieuwe baas Paul. Er werd echt keihard gewerkt, want Paul kreeg het niet cadeau. Pepper vond namelijk dat een nieuwe baas zich eerst maar eens moest bewijzen. Maar ondertussen heeft het centrum van Tessenderlo voor hen geen geheimen meer en verkennen ze dagelijks nieuw bosgebied.

De lat ligt hoog ...

Onze geleidehonden moeten niet alleen gedragsmatig, maar ook op medisch vlak aan strenge eisen voldoen. Helaas werd bij Qyro cataract en bij Quando elleboogdysplasie geconstateerd. Een domper voor de puppypleeggezinnen die een jaar lang het beste van zichzelf gaven. Beide heren vonden intussen een nieuwe thuis in Nederland.

Phlyn bleek tijdens de basistraining niet stabiel genoeg als geleidehond; hij mag bij zijn puppypleeggezin blijven wonen.

BGHSG walk

Onder een stralende zon verzamelden we op zondag 20 mei aan de Loonse en Drunense Duinen voor een zomerse wandeling. Doel van zo'n wandeling is op de eerste plaats ontspanning voor onze werkende geleidehonden. Natuurlijk is er onderweg ook tijd voor een gezellige babbel. Voor onze viervoeters was het alweer genieten van begin tot einde: heerlijk pootje baden aan de waterplas, andere soortgenoten duidelijk maken dat ze niet tot onze selecte groep behoren, af en toe aanmelden voor een snoepje en weer wegrennen. De namiddag rondden we af met enkele versnaperingen en een heerlijke verfrissing voor de baasjes. Onze honden gingen over in rustmodus onder de tafel dromend van de volgende wandeling!

Hersenwerk voor geleidehonden of ... hun baasjes ...?

Jaarlijks organiseert onze instructeur, Karlien, een interessante workshop voor onze cliënten.

Bij een heerlijke tas koffie verzamelden we 's morgens aan Hotel Restaurant Het Klooster te Genk. Samen trokken we naar de nieuwe speel- en losloopweide van BGHSG. Pups Quando en Quan vatten met een rood lint post aan de ingangspoort. Waarna onze instructeur het lint mocht doorknippen en de vrolijke bende de weide instormde. De baasjes konden ondertussen bijpraten met een glas cava of fruitsap.

Bij terugkeer in Het Klooster konden we samen genieten van heerlijke croque's met dank aan Corina. Tien honden lagen rustig te slapen onder de tafel. De andere gasten hadden hun aanwezigheid niet eens opgemerkt.

's Namiddags volgde de workshop van Woof@Work. Rachelle en Milko gaven een introductie in puzzelen met honden. En wat had je gedacht? Onze geleidehonden begrepen al snel het concept, de baasjes echter worstelden net iets meer met de puzzels ...

Dank je wel, Karlien, voor de aangename en leerrijke dag en we kijken al uit naar de volgende workshop.

De nieuwe speel- en losloopweide

Vrolijke, enthousiaste en werklustige geleidehonden ... dat is waar BGHSG voor staat. Het welzijn van onze honden staat altijd voorop. Reeds enkele jaren waren we op zoek naar een locatie waar onze honden naar hartenlust en op een veilige manier konden ravotten, zonder dat we daarvoor een GAS-boete zouden oplopen.

Een goed dossier zorgde ervoor dat ING Belgium bereid was een stukje grond te verkopen in de nabijheid van BGHSG. Vooral de motivatie dat het hier om een nobel doel ging, zorgde voor een doorbraak.

Jarenlang werd dit stukje wildernis niet betreden, tenzij door sluikstorters. Netels, klimop, bramen en vogelkers hadden ondertussen de macht in handen genomen. Hoe moesten we hier aan beginnen?

Ivan, Ingrid, Karlien en Raf trokken hun slechtste kleren en laarzen aan en startten vorig najaar de sluikstortopruiming. Ijzer, plastiek, steenafval, bouwpuin en huisvuil sleepten we uit het struikgewas. Netjes werd alles gesorteerd, zodat we 's avonds met een volle bestelwagen het Genkse containerpark konden verblijden. We deden ook heel wat opmerkelijke vondsten: kilo's mosselschelpen, een fiets, een schoorsteen ...

De eerste week van november startten Tuinwerken Cockx en Zandgroeve Roelandts met de grondige opkuis van het bos en de verwijdering van de 'exoten'. En wat er dan allemaal boven komt ... Een archeologische schatkamer was er bij wijze van spreken niets tegen: keramische en porseleinen potscherven in alle kleuren van de regenboog, koebeenderen (ooit stonden hier lang geleden boerderijtjes) ...

Om het stuk gelijk te krijgen, werden tientallen tonnen grond aangevoerd. Voor één keer was het zelfs file in de Onafhankelijkheidslaan: de ene vrachtwagen na de andere schoof aan. 120m² schors werd aangevoerd. De hele wijk kwam een kijkje nemen.

Eind november werd de omheining aangebracht en tevens voorzien van de nodige toegangspoortjes. Buurman Hary zorgde vakkundig voor buitenverlichting, zodat we ook 's avonds onze aspiranten niet uit het oog verliezen.

Het was een heel karwei. Maar we zijn er fier op! Onze honden zijn blij dat ze iedere dag hun poten kunnen strekken en naar hartenlust rennen. Ze genieten met volle teugen. De buren zijn tevreden met de sanering van hun achtertuinen. De eiken en de lindeboom zijn opgelucht, omdat ze weer kunnen ademen en zonlicht krijgen. De vogels zijn vrolijk omdat ze iedere morgen voor dag en dauw op zoek kunnen naar regenwormen en insecten onder de schors.

BGHSG zette een nieuwe stap in de goede richting. Dank je wel aan ieder die hiertoe bijdroeg. Dank je wel voor alle giften voor de realisatie van dit speelterrein. Dank je wel SAP Belgium en Kiwanis De Heimaaier Genk voor jullie bijzondere bijdrage aan dit project.

Verrekijker

De Genkse Cultuurraad bood dit jaar Genkse verenigingen de kans om zich voor te stellen aan het grote publiek en dit in samenwerking met de Genkse bibliotheek.

Op 21 april was het de beurt aan BGHSG. Met een interactieve quiz trokken we naar onze bibliotheek. Kinderen konden er vrijblijvend deelnemen aan 4 opdrachten. Bij de 1ste opdracht vroegen we om een stukje braille te ontcijferen. Daarna moesten ze de weg zoeken naar de 1ste verdieping en dit met een simulatiebril en witte stok onder begeleiding van onze instructeur. Boven vroegen we om met een simulatiebril op de computer de auteur van een boek te vinden. De laatste opdracht diende uitgevoerd te worden met de daisyspeler.

Met onze activiteit slaagden we erin kinderen en hun (groot)ouders kennis te laten maken met andere vormen van lezen, maar eveneens met de wereld van personen met een visuele handicap. Dank aan onze vrijwilligers!

En proficiat aan Fien uit Zutendaal, die de winnaar werd van een boekenbon.

Music for Life

De warmste week komt er weer aan ... de komende weken worden er in heel Vlaanderen acties georganiseerd voor tal van goede doelen.

Denken jullie ook eens aan onze organisatie? Heb je een creatief idee? Registreer je actie dan op https://dewarmsteweek.stubru.be/ en laat zeker niet na om ons een mailtje te sturen. Zo kunnen we reclame maken op onze website en op Facebook.

Ook vorig jaar werden er acties voor BGHSG georganiseerd: KVLV Groot-Bijgaarden verkocht leuke gadgets, CVO VOLT organiseerde 'de zoete inval', de leerlingen van de Springplank namen deel aan de KETNET Koekenbak, er werd massaal Blind Drunk verkocht, Campus Diepenbeek (UC Limburg) deed een koekjesverkoop tvv onze organisatie ...

Bedankt!

Jan en Annemarie schonken ons de eerste pup van dit jaar, Rumi!

De leerlingen van middenschool Redingenhof uit Leuven slaagden er dit jaar in het record te verpulveren van hun medestudenten van vorig jaar. Ze konden met hun sponsorloop het grootste bedrag ooit ingezameld, aan ons overhandigen.

Lopen voor het goede doel was het motto van basisschool De Reinpad-Gelieren uit Genk. Tijdens het evenement "Genk loopt" op 6 mei liepen kinderen, ouders en leerkrachten voor BGHSG en lieten zich sponsoren. Een mooi bedrag als resultaat!

Leerlingen van het 4de jaar "Onderneming en IT" uit het Don Boscocollege te Hechtel zetten een mini-onderneming op in het kader van hun lessen. De snoepverkoop bracht een aanzienlijke winst op, die ze schonken aan onze geleidehondenschool.

De dienst Ruimtelijke Ontwikkeling van de stad Genk organiseerde haar jaarlijkse "Soepchallenge" ten voordele van onze vzw. Collega's ambtenaren van het stadhuis konden 's middags heerlijke soep nuttigen. En lekker was ze. Wij gingen proeven!

Na onze lezingen startten de leerlingen van het H.Hartcollege uit Lanaken met hun sponsoractie. Dank je wel voor de inzet en de opbrengst ten voordele van ons werk.

Enkele leerlingen uit het Sint-Calasanzinstituut te Nijlen verzamelden een gift voor het goede doel. De gevolgen van een visuele handicap maakten indruk op hen en daarom schonken ze hun som aan Blindengeleidehondenschool Genk.

OKRA Bret/Gelieren (Genk) nodigde één van onze vrijwilligers uit om te komen spreken op hun jaarlijks feest. De hoed werd rondgegeven in de zaal om ons werk te ondersteunen. Merci voor alle giften.

De jongens van Jongenstehuis Genk ("Junitas vzw") zetten hun beste beentje voor tijdens hun vastenactie. Dankzij de 'dessertenactie' verzamelden ze een leuke enveloppe voor onze aspirant geleidehonden.

We werden ook verrast met een gift van Besmer Bazaar uit Zutendaal.

Moe maar tevreden keerden we terug naar huis na een geslaagde editie van de Alkense Oogstfeesten. De Vrienden van het Belgisch Trekpaard zorgden alweer voor een top organisatie. De opbrengst van deze editie ging naar BGHSG. Nen hele dikke merci aan alle lieve BGHSG vrijwilligers die de brandende zon trotseerden om het verkeer in goede banen te leiden en zo geld in te zamelen voor onze organisatie.

Tot slot

Afgelopen zomer was wellicht de warmste zomer uit onze geschiedenis. De aarde warmt op met tropische temperaturen als gevolg. Er wordt voorspeld dat deze hete zomers zich zullen herhalen en meer regelmaat dan uitzondering zullen worden.

Voor onze instructeur en onze aspirant geleidehonden was het een vermoeiende zomer. Trainen bij 28°C of meer is een onmogelijke zaak. Er werd dan ook gewerkt 's morgens heel vroeg en 's avonds wanneer de warmte draaglijker werd. Het was onmogelijk om met alle honden in opleiding te samen naar de stad te trekken. Honden achterlaten in de wagen bij deze temperaturen is onverantwoord gedrag.

Daarom hebben we besloten, vooruitkijkend naar de toekomst, dat BGHSG nood heeft aan een bestelwagen met een aircosysteem op batterijen, dat kan functioneren ook wanneer de wagen stil staat. Het zou het werk van onze instructeur vergemakkelijken en zorgt voor absolute veiligheid voor onze aspiranten.

Dit wordt ons project voor 2019. We weten dat dit ontzettend veel geld zal kosten. Maar we hebben geen keuze. Alle steun, groot en klein, is dan ook van harte welkom, zodat we dit project nog voor de zomer kunnen realiseren. Wil je ons helpen? Alvast dank je wel!

WIL U GRAAG ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?