MAGUIDEZINE - HERFST 2020

Beste lezer(s), 

26 jaar geleden volgde ik per toeval een programma over geleidehonden op de toenmalige BRT. Ik was zo geïntrigeerd over de mogelijkheden van deze honden, dat ik nog diezelfde dag telefonisch contact nam met het opleidingscentrum. Een jaar later zette ik mijn eerste stappen met "King" door Oostende, waar ik toen woonde.

Ik herinner me nog mijn eerste instructiewandeling in Weert. Ik liep zo scheef, afstand-houdend van mijn hond, dat ik prompt een opmerking kreeg van instructeur Ivo. Maar het was de start van een geweldige ervaring: een nieuwe verovering van de wereld rondom mij. Als jonge gast niet mogen autorijden is een enorme domper op je bewegingsvrijheid. De fiets aan de kant moeten zetten, omdat je afnemend zicht het niet meer toelaat, is opnieuw een emotionele klap. En dan kwam de geleidehond. Opnieuw kon ik zelfstandig en veilig op pad. Van die keuze voor een geleidehond heb ik tot op vandaag nog geen seconde spijt gehad. Jammer dat ik het geen tien jaar eerder wist.

Vandaag ben ik al aan mijn vijfde geleidehond. Zonder hond zijn, is geen optie meer voor mij. Ik weet wat het is om een jaar terug met de witte stok rond te lopen ... Dankzij mijn honden begeef ik mij al 25 jaar veilig en onafhankelijk op straat en kan mijn echtgenote ervan op aan dat ik thuis vertrek, maar ook veilig terug kom. Een geleidehond neemt een heel grote zorg en ongerustheid bij het thuisfront weg.

Daarnaast zorgt een hond voor ongebreidelde mogelijkheden. Dankzij 'Ami' kon ik jarenlang een professionele baan uitoefenen. Ik vertrok 's morgens met de bus aan mijn voordeur en spoorde naar Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel om mijn job uit te oefenen. Kilometers moest hij stappen en uren zaten we samen in de trein. Hij bracht me ook op onbekende plekken: Oslo, Berlijn, Birmingham. En wat zo geweldig is dan: ze werken als de besten en met nog meer motivatie dan anders. Hoe trots was ik niet op 'Mowgli' toen ik met vrienden samen door Bologna mocht stappen terwijl ik hem onbewust opdrachten gaf in het Italiaans, die hij perfect uitvoerde. En dat allemaal zonder Google Translate.

We zeggen zo vaak: 'Het zijn onze ogen'. En dat is letterlijk zo. Maar voor mij is dit ook figuurlijk zo. 'Skye' ziet bij wijze van spreken wanneer het me niet goed gaat. Hij voelt elke emotie: vreugde en verdriet. Hij is als een vriend, die spreekt zonder woorden wanneer hij zijn hoofd op mijn knie legt of naast mij in de zetel kruipt.

Voor al dit werk en al die vriendschap geef ik hen graag iets terug. 'Skye' doe ik het grootste plezier met 'piepspeeltjes' apporteren. 'King' hield van pootje baden in de Noordzee. 'Ami' croste destijds als een gek achter elk balletje en joeg alle katten uit de tuin. 'Gwen' hield van haar vrijheid in het bos: lekker door struiken en plassen rennen. 'Mowgli' was de beste zwemmer die je je maar kon voorstellen. Water had geen grenzen voor hem. Met die kwaliteit redde hij zelfs mijn leven. Ook geleidehonden moeten altijd hond kunnen blijven. Dat moet je als blinde altijd respecteren en daar hou je altijd rekening mee.

Elke geleidehond was een deel van mijn leven, ook zij die er niet meer zijn. Elk had zijn karakter, zijn sterke troeven en zijn eigenheden, die je neemt zoals ze zijn. Ik ben trots op mijn helden, die ik diep in mijn hart meedraag. Elke regenboog doet nog steeds hun namen noemen bij mij en Karlien. En ik ben fier op 'Skye', die nu als vijfde in de rij, mijn trouwe geleidehond is.

Raf Truyers, voorzitter

Afgestudeerd!

Met enige vertraging, omwille van het coronavirus, slaagde Ramses 'met grote onderscheiding' voor zijn eindexamen! Op het moment dat jullie dit lezen is de instructie met zijn nieuwe metgezel 'Lies' al begonnen. Voor beide wordt het even schakelen want na 8 mooie werkjaren mocht Jibbe met welverdiend pensioen.

Jong talent

Onze nieuwe leerlingen, Sita, Skada en Saiko kregen code groen om aan het schooljaar te beginnen. Gelukkig moet onze juf geen 1,5 meter afstand bewaren en is knuffelen toegestaan. Want dat doen we natuurlijk volop. We starten alvast spelenderwijs de lessen!

Jibbe is ...

VRIJHEID ... omdat hij me helpt wanneer ik van Leuven naar Brussel reis.

SOCIAAL CONTACT ... want er is altijd wel iemand die graag iets over hem wil weten.

VEILIGHEID ... omdat hij er voor zorgt dat ik onderweg niet met mijn hoofd tegen een overhangend verkeersbord bots, dat ik netjes aan het zebrapad kan oversteken en niet struikel over stoepen en trappen.

FRUSTRATIE ... je wel eens lastig maken op mensen die je niet kent, omdat ze hem aanhalen en hem storen tijdens het werk.

BEHULPZAAM ... wanneer het voetpad plots opgebroken blijkt te zijn zoekt hij voor mij een oplossing.

VLOEKEN ... als hij tijdens zijn laatste uitlaatmoment net voor ik vertrek in de modder gaat rollen.

VERTROUWEN ... het niet willen uitvoeren van een gevraagde opdracht omdat hij het uitvoeren van die opdracht gevaarlijk vindt.

GEMAKKELIJK ... als hij voor mij een zitplaats vindt in een wachtzaal of in de bus.

VRIENDSCHAP ... wanneer hij me met zijn enthousiaste blik 'dat heb ik goed gedaan hé' aankijkt.

ONDEUGEND ... als blijkt dat hij onder mijn stoel in de trein een papieren zakdoek vond en hij die in 1000 stukjes kon trekken.

HUMOR ... als hij aandringt een taverne binnen te stappen waar ik vorige week wat ging drinken.

ZELFVERTROUWEN ... omdat hij niet stigmatiserend aanvoelt, zoals een witte stok.

Jibbe is mijn ogen in de vorm van een kwispelende staart, vier poten en een geweldige kop. Jibbe was 8 jaar mijn teammaat. Nu gaat hij met pensioen.

Bedankt Karlien en Raf, voor de opleiding van Jibbe en voor de begeleiding van ons als team. Bedankt Petra en Marcel, die Jibbe zijn eerste levensjaar opgevoed hebben.                      Bedankt Jibbe, voor 8 jaar #teamJibbe.

#teamLevi

Ik ben Jora (23) en ik woon voorlopig nog in Mechelen, maar binnenkort verhuis ik samen met mijn vriend naar ons huisje in Koningshooikt!

Sinds enkele jaren heb ik een geleidehond van BGHSG, het is een zwarte Labrador! Levi is een enorme clown, hij werkt heel graag, maar het allerleukste vindt hij eigenlijk toch wel slapen en eten ... maar wat Levi nog het meest typeert is volgens mij toch wel zijn koppigheid en vastberadenheid. Als hij iets wil dan gaat hij er 100% voor, dit zie ik vooral terug in hoe hij er altijd voor zorgt dat ik veilig ben en hij geen enkele moeilijke situatie uit de weg gaat. Maar als hij iets niet wil, dan mag je het vergeten ... Levi zal nooit iets doen waar hij niet volledig achter staat en dat maakt hem zo'n bijzondere geleidehond!

Thuisonderwijs

Mijn derde graad van het middelbaar heb ik thuisonderwijs gevolgd bij de examencommissie in Brussel, ik behaalde zo mijn diploma, maar ik wou toch heel graag terug naar school kunnen en terug wat meer zelfstandigheid. Spijtig genoeg kon ik me niet meer op een veilige manier zelfstandig door het verkeer bewegen. Het heeft wel wat tijd gekost voor ik kon toegeven dat ik dit niet meer kon, maar ik ben opgegroeid met honden dus eens ik aanvaard had dat ik het niet meer kon was de stap naar een geleidehond snel genomen.

BGHSG

Ik ben bij alle erkende scholen in België op gesprek geweest, omdat ik zeker wou zijn dat ik de juiste keuze nam. Bij BGHSG voelde ik me direct op mijn gemak, het hielp me ook wel dat Raf kon meepraten over mijn beperking en dat hij begreep hoe ik me voelde. Maar wat me nog het meeste aantrok in deze school is hoe huiselijk ze met de honden omgaan, alle honden groeien in huis op, niet in kennels, en dit merk je ook echt aan hoe goed ze de honden kennen en hoe sociaal en vrolijk alle honden zijn! De honden doen zoveel voor ons en in deze school merk je echt het respect naar de hond toe, elke hond mag hier ontwikkelen op zijn eigen tempo en met zijn eigen karakter en dat is prachtig om dit proces te zien!

Ook de nazorg is top bij Raf en Karlien, als er eens een moeilijkere dag is dan zijn ze er, zowel voor Levi als voor mij ... dat geeft een gevoel van veiligheid en ik ben enorm dankbaar dat ze dit voor ons willen doen. Zonder hen zouden Levi en ik niet het team zijn dat we nu zijn!

Een groot verschil

Ik vond het heel moeilijk om met een witte stok te lopen, ik kon me moeilijk oriënteren en zat ook heel vaak vast met de stok. Met Levi loop ik vlot door de stad. Hij ontwijkt alle obstakels en geeft alle trapjes heel goed aan, waardoor ik me veel veiliger voel en me sneller door het verkeer kan bewegen.

Geduld en vertrouwen

Levi en ik hebben de eerste maanden heel hard moeten zoeken om elkaar te leren begrijpen en juist te communiceren. Je moet elkaar ook leren vertrouwen, want je legt letterlijk je leven in de pootjes van je geleidehond, dit was voor mij in het begin toch ook wel een beetje eng om alles los te laten en te vertrouwen op iemand anders. Maar eens je dit doet is het geweldig! De band die je met een geleidehond hebt is helemaal anders dan met een huishond, er is niemand die je zo goed kent als je geleidehond!

De ideale match

Levi en ik voelen elkaar heel goed aan, wat Levi voelt voel ik ook en omgekeerd. We zijn beiden een beetje koppig en dat maakt het ook net zo leuk om samen te werken, er gaat geen dag voorbij dat ik niet moet lachen met hoe Levi iets wil duidelijk maken. Maar ik denk wat ons echt sterk maakt is het feit dat we alles voor elkaar zouden doen.

Alle visjes ...

Toen ik Levi de eerste keer mee nam naar mijn schoonfamilie vond hij het geweldig om naar de grote vissen in de vijver te kijken. Zo geweldig dat hij na enkele minuten kijken van op het randje van de vijver, in de vijver viel tussen de grote Koi vissen en toen toch maar besloot dat vissen niet echt zijn ding zijn!

De BGHSG kalender

Naar aanleiding van Werelddierendag heeft een van onze pleeggezinnen een bijzondere actie bedacht om geld in te zamelen voor onze pups in opleiding! We verkopen een BGHSG kalender met maar liefst 12 heel knappe modellen en 12 toffe weetjes over geleidehonden. Voor slechts 14 euro is hij van jou ... Storten kan op rekeningnummer: BE38 7765 9596 5572.                    Bestellen kan vanaf nu via bovenstaand mailadres. Opgelet! De voorraad is beperkt!

Bedankt!

En dan, ondanks corona, volgde er toch nog een mooi geschenk aan het eind van het schooljaar! Dikke merci aan de 4de jaars Ondernemen en IT van WICO campus Sint-Maria. We zijn hier heel blij mee!

Ook de leerlingen van de 1ste graad van de scholengemeenschap MOSA-RT uit Maaseik verzamelden een leuk bedrag bij de start van het nieuwe schooljaar.

Dienstencentrum Burgemeester Jan Van Rijswijck (Antwerpen) verblijdde ons onverwacht met een fantastische som voor onze werking.

Dank ook aan Roos & Henk, die zorgden voor de actie 'kalender 2021'.

Ook al zullen de feestdagen er anders uitzien dan anders. We kunnen alvast toch klinken op een nieuw jaar met de 'BGHSG-wijn' in geschenkverpakking. Onder impuls van Peter, Veerle, Paul & Sabine werd het een groot succes! Geen 'Warmste Week' dit jaar, maar een glaasje wit, rood of rosé zorgt zeker voor warmte!

Dankjewel aan dhr. Fraeys voor de mooie gift, die deze dagen van harte welkom is.

Mocht je nog een gift willen doen, weet dan dat deze nog tot het einde van dit jaar voor 60% aftrekbaar is in plaats van de gebruikelijke 40%.

Tot slot

2020 was een bijzonder jaar met onverwachte wendingen voor ons allemaal.

Maar wat wij meer dan ooit gevoeld hebben, is jullie warmte! Uit de grond van ons hart, ontzettend bedankt voor jullie gulle giften de afgelopen maanden. We zagen dat heel wat donateurs een extra inspanning leverden en dat gaf ons moed om door te gaan.

We wensen jullie allemaal een deugddoend kerstfeest, wellicht in kleinere kring dan gewoonlijk. Fijne kerstdagen en een hoopvoller 2021!

Aan het eind van dit jaar blikken we terug,

dat is niet te vermijden,

op mooie en mindere momenten en tijden.

Daarna kijken we weer vooruit,

plannen en dromen ...

Een heel jaar om ze uit te laten komen!

WIL U GRAAG ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?