Nieuws

Beste lezer(s),

Onlangs werd ik op straat weer eens aangesproken door een voorbijganger met de vraag: "Dat is zo'n hond, die de deuren kan opendoen zeker?" Op dat moment moest ik als geleidehondengebruiker uitleggen, dat mijn geleidehond geen deuren moet openen, maar juist de deur voor mij moet zoeken.

Het is verstaanbaar, dat mensen door het bos de bomen niet meer zien. De vele televisieprogramma's over 'honden met een job', maar ook de talloze krantenartikels, met beperkte, onjuiste of onvolledige informatie over assistentiehonden, maken het er voor het grote publiek niet makkelijker op.

Graag een woordje uitleg, lees dan zeker verder!

Raf Truyers, voorzitter

Honden met een job

Wat is een assistentiehond?

Een assistentiehond is een hond die getraind werd om een persoon met een handicap of ziekte te begeleiden en die de zelfredzaamheid van die persoon verruimt. Een assistentiehond heeft een gedegen opleiding gekregen, volgens standaardnormen opgesteld door een internationale organisatie: ADI (Assistance Dogs International) of IGDF (International Guide Dog Federation). 

Soorten assistentiehonden

De 'blindengeleidehond' is opgeleid om een persoon met een visuele handicap te begeleiden, zowel blinden als slechtzienden.

De 'hulphond' is opgeleid om hulp te bieden aan personen met een motorische handicap, vaak rolstoelgebruikers.

De 'hoorhond' werd getraind om personen met een auditieve handicap te assisteren, zowel doven als slechthorenden.

De 'meldhond' reageert, alarmeert of assisteert bij specifieke medische aandoeningen zoals: epilepsie of diabetes.

De 'buddyhond' vergezeld mensen met diverse psychische en emotionele aandoeningen: post traumatisch stress syndroom, autisme, ...

Hoe herken je een assistentiehond?

Een assistentiehond herken je aan zijn tuig of herkenningsjas. Blindengeleidehonden dragen een tuig met een beugel. Hulphonden, hoorhonden, meldhonden en buddyhonden dragen een herkenningsjas. Ook assistentiehonden in opleiding dragen een herkenningsjas van het opleidingscentrum.

Goed om weten

Je mag een assistentiehond nooit afleiden, zijn aandacht trekken, aaien of eten geven wanneer de hond zijn tuig of herkenningsjas draagt.

Attesten

Personen met een handicap, puppypleeggezinnen of instructeurs zijn steeds in het bezit van een daartoe geëigend attest. Assistentiehondencentra, lid van de BADF (Belgian Assistance Dog Federation), gebruiken een uniform attestensysteem.

Assistentiehonden hebben overal toegang

Het decreet van 20 maart 2009, de wijziging van het decreet op 28 juni 2013 en de uitvoeringsbesluiten van 29 maart 2013, houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond, art. 3 vermeldt dat een persoon vergezeld van een geattesteerde assistentiehond het recht op toegang tot publieke plaatsen heeft. Het weigeren van de toegang kan leiden tot een administratieve boete.

Het KB over levensmiddelen van 22 december 2005 verbiedt dieren toe te laten in lokalen waarin voedingswaren worden verkocht. De wetgever maakt een uitzondering voor assistentiehonden en assistentiehonden in opleiding. Een assistentiehond is dus zowel bij de bakker, de slager als in een restaurant welkom, wanneer hij zijn tuig of herkenningsjas draagt en zijn baas een attest bij heeft.

De assistentiehond wordt NIET TOEGELATEN in de natte gedeelten van zwembaden  en de steriele ruimtes (operatiekwartieren, intensieve zorgen, ...) van een ziekenhuis.

Machtiging

De 'Cel Machtiging Assistentiehondenscholen' van de Vlaamse overheid geeft assistentiehondencentra een erkenning of machtiging zoals bepaald in het Vlaams decreet.

Hopelijk geeft deze info wat meer inzicht in een snel groeiend en veelomvattend segment uit de hondenwereld.

De toekomst

Kleine Qyro, een zwarte Labrador Retriever, is de eerste pup die dit jaar werd aangekocht. Hij speelt een thuismatch, want hij brengt zijn eerste jaar door bij een puppypleeggezin in het Genkse! 

Jong talent

Onverwacht en onvoorzien kruiste Anne, een gele Labrador Retriever, ons pad. Ze is een natuurtalent, een bijzondere leerling die ons dag na dag verbaast.

We hopen volgende nieuwsbrief te kunnen melden dat, ze iemands leven verrijkt.

De lat ligt hoog ...

Omdat we erg veel van onze geleidehonden verwachten, haalt niet elke hond in opleiding de eindmeet. Zo moesten we de voorbije maanden een fijne thuis zoeken voor twee aspiranten. Phenna heeft intussen haar draai gevonden bij Walter, Ingeborgh en de meiden. Ozzi vond een warme mand bij Nico, Annemarie en co!

Afgestudeerd

Voor het eerst in 20 jaar tijd moesten we één van onze aspiranten afkeuren omwille van een oogaandoening. Een teleurstelling voor het puppypleeggezin en onze instructeur en alweer iemand die nog wat langer moet wachten op de komst van een geleidehond.

Na overleg konden we wel iemand op de wachtlijst van KNGF (onze collega's uit Nederland) gelukkig maken. Oumy verhuisde naar Amstelveen en werd opgeleid als buddyhond voor iemand met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

Genker Guide Dog Day

Op zondag 17 september organiseren we onze 3de Genker Guide Dog Day! Medewerkers, puppypleeggezinnen, geleidehondengebruikers, vrijwilligers, sympathisanten ... iedereen is van harte welkom!

Deze dag biedt niet alleen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, maar ook worden enkele van onze afgestudeerde geleidehonden officieel overhandigd aan hun nieuwe baasjes. Dit alles hopelijk in het bijzijn van onze ambassadeurs!

Het gebeuren vindt plaats in zaal De Kring, Onderwijslaan 2, 3600 Genk.
We starten om 13u met een lekkere BBQ (voorinschrijven noodzakelijk), om 15u volgt het officiële gedeelte en we sluiten af met koffie en een taartenbuffet!

Bedankt! 

In september organiseerde Kiwanis De Heimaaier (Genk) voor de vierde maal de 'Kiwasail' zeilregatta. De opbrengst werd verdeeld onder 7 goede doelen, ook wij werden verrast met een cheque.

Basisschool Driehoeven (Genk) schoot voor ons in actie, ze verzamelden een mooi bedrag waarmee we de puppyuitzet van Qyro konden aankopen.

Bij Provil (Lommel) was de opbrengst van de solidariteitsactie dit jaar voor onze vzw!

Via de Adviesraad voor Personen met een Handicap kon het stadsbestuur van Genk ons een subsidie schenken voor onze werking!

De familie Linsen-Houben (Genk) vierden beiden hun 60ste verjaardag, de opbrengst van de feestelijkheden werd aan onze organisatie geschonken!

Music for Life

Een extra 'warme' dank je wel voor alle mensen die tijdens de Warmste Week van Studio Brussel een actie organiseerden of een plaatje aanvroegen ten voordele van BGHSG.
We geven graag een overzichtje:

Laura maakte armbandjes en verkocht die voor het goede doel.

Opnieuw een super resultaat van KVLV Groot-Bijgaarden, zij vatten twee dagen post aan de Delhaize van Groot Bijgaarden en verkochten allerlei leuke gadgets.

Bij Campus De Woudlucht (Heverlee) werden er rosse muntjes verzameld, hondenkoekjes, wafeltjes en kerstkaartjes verkocht.

De familie Debroey (Leest) verkocht opnieuw met succes een massa wafels en truffels!

Bij de Ursulinen (Mechelen) werden er pannenkoeken gebakken en verkocht.

De leerlingen van Freinetschool de Step (Beringen) organiseerden een kerstmarkt.

De 'coolste' uitdaging van de warmste week vond zonder twijfel plaats op Ice Magic Hasselt. An en Jörgen sliepen de klok rond op een ijsbed.

De studenten van Sint-Catharina (Leuven) bakten koekjes en gaven een kerstfeest.

En groep verklede 'dieren' wandelde door Hasselt en Mechelen, in ruil voor een kleine bijdrage kon je met ze knuffelen of samen op de foto.

Vanuit onze organisatie werd er BliNd DRuNk, ons eigen BGSHG bier, aan de man (en aan de vrouw) gebracht. Het werd een succesverhaal dat zeker nog een vervolg krijgt!

BliNd DRuNk

Aan de verkoop van onze 'BliNd DRuNk' zat een fotowedstrijd gekoppeld! De winnaar werd 'Ellen Poelmans'. Zij geraakte met haar flesje BliNd DRuNk maar liefst tot in Haifa (Israël)! Ze won een exclusieve fles BliNd DRuNk en twee bijhorende glazen.

Tot slot

BGHSG geeft vaak lezingen over geleidehonden en visuele handicap in scholen. Enkele maanden geleden waren we te gast in Freinetschool 'de Step' te Beringen. Lies (Jibbe) en Raf (Mowgli) deden hun verhaal en vertelde over 2 concrete problemen voor geleidehondengebruikers: het recht op toegang en de geluidsloosheid van elektrische voertuigen. Dat resulteerde in een bezoek van de kinderen aan alle handelaars van Beringen-Mijn, Beringen-Centrum en Koersel met een oproep om assistentiehonden toe te laten en een sticker 'Assistentiehond Welkom' op te hangen.

Maar de kinderen vonden ook de 'Super Sonic beugel' uit: een beugel met sensoren, die trilt wanneer elektrische voertuigen aankomen. Met hun uitvinding in het kader van de First Lego League wedstrijd mochten ze naar de Benelux-finale in Nederland. Ze wonnen er de award voor 'beste innovatieve oplossing'.
Als dat geen teken van hoop is? Met deze kinderen is onze toekomst zeker verzekerd!

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief: